Sennheiser participuje na celosvětové multimediální události, na výstavě uměleckých i hudebních artefaktů mimořádné osobnosti světového umění. David Bowie známý, kromě hudby i svými extravagantními kostýmy a grafickými návrhy, je vděčnou osobností pro výstavy tohoto formátu i zaměření. Bez kvalitního zvuku by této osobnosti snad ani žádná výstava nemohla být věnována. Proto je na scéně i Sennheiser.
 (Části textů ze stránek Sennheiser a několik perliček z mezinárodního ohlasu jsme pro Vás volně přeložili a v závěru článku naleznete odkazy na originální zdroje v angličtině, jak tištěné, tak audiovizuální klipy či fotografické slideshow.)

Tato obdivovaná putovní výstava se dostala do naší bezprostřední blízkosti, proto považujeme za nezbytné Vás o ní informovat. Můžete ji od 20. května do 10. srpna shlédnout v Berlíně v Martin-Gropius-Bau.

Teď několik informací o výstavě a jejím protagonistovi. David Bowie (vlastním jménem David Robert Jones) nejdříve pracoval jako výtvarník, účinkoval v divadle, založil umělecký workshop a dal se na hudební dráhu. Natáčel gramofonové desky a při koncertech se oblékal do extravagantních, výtvarně a esteticky pojatých šatů. Na současné výstavě je do těchto designových kreací oblečeno více než padesát figurín. Díky tomuto profesionálnímu uměleckému základu a smyslu pro vizuální kreativitu mu pozdější stylizace do extravagantního pojetí show, ohromujících kostýmů, výtvarného a originální sebeprezentace nebyla cizí. Takto přitažlivě doprovázel perfektní, aranžérsky propracovanou a především novou hudbu, která přinesla oprávněnou pozornost médií a publika.
Je proto zcela pochopitelné, že tato v současnosti 68-letá hudební legenda má na výstavě „David Bowie is“ (D. B. je) opravdu mnoho co ukazovat ze své dosavadní umělecké dráhy. Více než 300 uměleckých objektů bylo původně určeno pro kostýmní ozvláštnění jednotlivých vystoupení na pódiích, jako obaly desek či výtvarně šokující fotografie pro tisk. Svoji výraznou uměleckou stopu zanechal i ve filmech, videoklipech a designu. Tento hudební inovátor a kulturní ikona využíval vždy skokového posunutí invence do neočekávaných vztahů a úrovní. Razil svůj osobitý styl více než padesát let.    Putovní multimediální výstava „David Bowie is“, na kterou se, ještě před jejím otevřením, v Londýně prodalo 67.000 vstupenek, pokračuje v duchu neočekávanosti a překvapivých možností.
Vzhledem k tomu, že objektem výstavy je hudebník, není ani přiliž divu, že kromě designových artefaktů je na výstavě maximálně propracována akustická stránka vnímání. Například pro dokonalé propojení hudby, mluveného slova a vizuálních artefaktů a efektů je využit Sennheiser systém guidePORT a sluchátka Sennheiser.
Každý návštěvník (na výstavě je k dispozici 550 přijímačů a 1000 dynamických sluchátek Sennheiser PX 100-II s hygienicky snadno vyměnitelnými náušníky) si tak užije svoji vlastní, ničím neovlivněnou hudební show a perfektní výklad k jednotlivým výtvarným objektům, videoprojekcím či exponátům. Nejde jen o přehrávání neboť systém guidePORT je schopen díky vhodně umístěným identifikátorům cíleně přehrávat určenou hudbu a výklad vždy, když návštěvník dojde k určitému objektu nebo obrazovce. Každý návštěvník tedy může zcela svobodně a nezávisle na okolí vnímat artefakty, hudbu a mluvený výklad všemi smysly současně a vždy od začátku skladby či výkladu. 48 identifikátorů v místnostech výstavy působí jako vnitřní GPS a díky nim přijímač guidePORT spustí audiozáznam nahrávek a skladeb vždy ve vhodnou chvíli.

Jedním z vrcholů výstavy jsou dvě mimořádně propracovaná 3D audiovizuální show sestavená z živých vstoupení Davida Bowieho a TV záznamů jeho performancí. Dokonalý prostorový zvuk zaručují skryté reprosoustavy Neumann. Skryté reprosoustavy (26 v prostoru rozmístěných kusů) vykreslují přesně atmosféru koncertu. Kurátoři zvolily tento dokonalý způsob ozvučení výstavy neboť vzhledem k zaměření Davida Bowieho je pochopitelné, že kvalitní zvuk je srdcem celé výstavy. Díky současným vyspělým technickým možnostem je možné dokonale propojit vizuální stránku se zvukem a hudbou tohoto mimořádně invenčního umělce.
Tato retrospektivní výstava Davida Bowieho se po uvedení v Torontu, Londýně a, pro nás poněkud nevhodně vzdáleného Sao Paula, se přesunula do Berlína. Mezi dalšími městy kde bude výstava postupně instalována, jsou Chicago, Paříž (2.3. 2015 až 31.5. 2015) a Groningen v Holandsku (15.12. 2015 až 15.3. 2016) což je i časově nebo místně mnohem vzdálenější. Současná nabídka v Berlíně je proto ideální, optimální a vůbec - zcela úžasná.     

Zde vám nabízíme zajímavé odkazy: 
Reportáž z výstavy jak ji viděl pan Dan Stubbs včetně fotografií
Reportáž z výstavy od Simona Price, včetně dvou videí
Stránky Victoria and Albert Museum v Londýně, kde výstava „ David Bowie is“ již skončila
Další artefakt na stránkách Victoria and Albert Museum v Londýně
Fotoprocházka výstavou
Obsáhlá reportáž z výstavy včetně fotografií
Reportáž z výstavy od Jamese Adamse
Sennheiser píše o výstavě David Bowie is
Další text Sennheiser o výstavě, včetně videa a fotografií
Video o výstavě
 

 
 
 
PŘIHLÁŠENÍ: login:
Sennheiser Czech Republic & Slovakia Sennheiser.cz Youtube