Každou středu probíhá v pražské Stromovce zdarma příjemná škola budoucích DJs pod vedením Inside Kru DJs a pod záštitou Empathy o.s. Na pódiu v místech bývalé Šlechtovy restaurace si můžete vyzkoušet, zda pro tuto činnost máte vy nebo vaše dítě vlohy či nikoli. Každou středu je také z účastníků DJ workshopu vylosován výherce sluchátek Sennheiser, která věnovala společnost Panter s.r.o. výhradní dovozce sluchátek a mikrofonů Sennheiser pro ČR a Slovensko. První setkání již proběhla a další budou pokračovat vždy ve středu od 16:00 hod až do konce září 2015. Výuka je zakončena DJským vystoupením nejen pro šťastné výherce sluchátek Sennheiser.
 Prohodili jsme pár slov s Janem Bičákem, jedním z vedoucích workshopu:

Jak jste se k této činnosti dostal?
Máme to tak trochu v rodině, již 15 let se věnuji DJingu a vzhledem k tomu, že pocházím z učitelské rodiny, byl další vývoj zřejmě daný. V Břevnovském Prev Centru jsem začal pořádat hudební akce pro mládež ze sociálně slabších rodin. Během těchto hudebních DJ akcí se děti intenzivně zajímali o to, jak tento druh hudby vzniká. Vysvětlování, k čemu jednotlivé knoflíky a ovladače slouží, se postupně přeměnilo ve výuku a vlastně takto vznikaly první tematické kurzy DJ school. Později moje kamarádka Silva přišla s tímto skvělým názvem.

Kdy je ideální začínat s výukou DJ?
Děti cca od 12 let jsou schopny se opravdu soustředit na jednu věc, a pokud mají smysl pro rytmus, je to výhodou, ale nikoli podmínkou. Pro DJe je nezbytná schopnost vnímat více zdrojů hudby najednou, pohybovat samostatně a zcela nezávisle pravou a levou rukou a navíc s dokonalou koordinací, musí být schopen si zapamatovat jednotlivá místa na desce podle její polohy vůči přenosce, aby se mohl přesně vracet k zajímavým pasážím a z nich vytvářel skladbu nové hudby. Toto je technika nazývaná scratching, postupně se naučí této mimořádně jemné motorice každé dítě, zdánlivě se každá půlka mozku věnuje nezávisle jedné straně DJ výbavy a jedné ruce.

Vidím, že stále používáte gramofonové desky. Je to v digitální době běžné?
Výuka u nás probíhá na klasických gramofonových deskách, které jsou pro tyto účely dle našeho názoru stále ideální. Pochopitelně existují i DJ školy z CD disků nebo z pamětí počítače. Nejjemnějších hrátek se zvukem však lze docílit pouze prostřednictvím klasických desek a je to také forma mimořádně kreativní, jednoznačně nejzajímavější a nejpřitažlivější pro děti. Metoda scratching je zkrátka populární, protože si můžete na zvuk doslova šáhnout a výsledky práce slyšíte okamžitě. Naučit naše žáky vybrat vhodné desky a poté je smíchat je věc mnohem složitější i časově náročnější a proto k ní přistupujeme až po zvládnutí první části.

Jakou máte návštěvnost?
Počet dětí se mění nejen podle lokality, kde akci pořádáme, ale třeba i podle počasí. Z mnoha účastníků, kteří si tento druh zábavy chtějí jen vyzkoušet, se postupně vytváří tým stálých žáků, či spíše přátel, protože si velmi dobře rozumíme. Hudba spojuje. Například velmi nadaným DJ je téměř stálý návštěvník těchto kurzů Martin Rohlena. Ten již od 10 let skládal, jak on sám říká, vyráběl elektronickou hudbu na počítači a pak poměrně náhodně navštívil tuto školu. Dnes je mu 15 a výsledky třetího roku pilování techniku DJ umění jsou znát. 

Popisky k foto:
01 - Jan Bičák a sluchátka Sennheiser HD 25-II v akci
02 - Přesná koordinace rukou
03 - Martin Rohlena a Jan Bičák při výuce
04 - Žáci mohou být i půvabní
05 -  Martin Rohlena a sluchátka Sennheiser HD 25-II na archivním snímku
06 -  DJing na obrazovce notebooku
07 - Zcela první začátky
08 - Šťastný výherce sluchátek Sennheiser věnovaných společností PANTER s.r.o.

Losování probíhá každou středu.
 

 
 
 
PŘIHLÁŠENÍ: login:
Sennheiser Czech Republic & Slovakia Sennheiser.cz Youtube