Příklady padělků

evolution wireless 300 IEM G3

(květen 2017)

Padělek bezdrátového zpětného odposlechu jsme získali díky našemu partnerovi - neziskové organizaci. Na fotografii vidíte vždy originál (dole/vpravo) a padělek (nahoře/vlevo).

 

Padělek přijímače je lehčí, anténa je vzhledem k uváděnému frekvenčnímu rozsahu 500 MHz velice krátká. Na bocích chybí nabíjecí kontakty, dvířka jsou z lesklého plastu. U konektoru sluchátek chybí pojistný závit. Kontrolky vedle displeje nesvítí, otočný potenciometr s vroubkovaným knoflíkem na horním panelu má typický tuhý chod levných výrobků. Design čelního panelu odpovídá roku výroby 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pod krytem baterií chybí rozhraní pro infračervenou komunikaci, tlačítka ESC a SET nemají žádnou funkci. Nálepka s frekvenčním rozsahem se u originálního výrobku nikdy v tomto prostoru nepoužívá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na zadním štítku chybí označení výrobku, frekvenční rozsah i produktové číslo. Místo šroubků s hlavou TORX jsou použity křížové. Upevňovací spona má jiný tvar, odstává a je vyrobena z měkkého kovu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Padělek vysílače má na sobě šedý proužek místo tyrkysového, konektor sluchátek je pozlacený. Logo i název jsou výrazně menší. Displej je malý a svítí červeně, místo originální oranžové, vedle displeje chybí tlačítko pro infračervenou synchronizaci. Navíc je na panelu umístěn USB konektor a levý otočný knoflík - asi pro případ, že zpěvák už nechce zpívat a raději si pustí z flashky jinou skupinu :-)
Zapínací tlačítko má měkký chod, pravý otočný knoflík ovládá pouze výběr z 5 frekvencí, protože žádné ovládací menu padělek nemá. Displej má velice špatný kontrast a je proto špatně čitelný (zobrazuje pouze frekvenci).

 

Na zadním panelu padělku chybí typový štítek s označením typu, frekvenčním rozsahem a číslem produktu, dále chybí pojistné oko napájecího kabelu, 2 výstupy na konektory jack 6,3 a připojení do sítě LAN. Navíc jsou trimry na ovládání vstupní citlivosti (u originálu se ovládá pomocí menu). Anténa padělku se šroubuje, originál používá standardní bajonetový konektor BNC.

 

 

 

Jedná se o první padělek zpětného odposlechu, který laik nemusí poznat na první pohled. Jednoznačným markantem je absence ovládacího menu vysílače i přijímače a chybějící typové štítky. Kromě výrazně omezené funkčnosti zařízení bude majitel trpět i nízkou kvalitou bezdrátového přenosu.

Pokud Vám tedy můžeme poradit - jediný způsob obrany je nakupovat zboží u prověřených obchodníků s "kamennými" obchody, nikoliv podle nejnižší ceny na internetu. Padělek totiž můžete koupit jak na Aukru nebo eBay, tak na inzerát nebo přímo u čínského výrobce.

 
 
 
PŘIHLÁŠENÍ: login:
Sennheiser Czech Republic & Slovakia Sennheiser.cz Youtube