Zvuk pro video

 

Produkování videopořadů ve vynikající kvalitě ještě nikdy nebylo jednodušší. Můžete natáčet na "obyčejnou" kameru nebo použít digitální zrcadlovku. Výborné video můžete natočit i lepším mobilem. Co ale tato zařízení postrádají, je kvalitní zvuk - to může být problém, protože právě zvuk je to, co dává obrazu vypovídací sílu a vzbuzuje emoce.

Pokud jste video producent, který chce opravdu zaujmout své publikum, musíte vědět, který mikrofon použít v té které situaci. Sennheiser, specialista na dokonalý zvuk, vyrábí celou řadu výborných mikrofonů, které oživí vaše video. Nezáleží na tom, zda natáčíte svatební obřad, reportáž z továrny nebo ze studia.

 

 

MKE 200

 

 

 

Všechno co může dát obrazu dobrý zvuk

Video se nenatáčí všude, ale každé prostředí vyžaduje jiné audio vybavení. To je důvod, proč Sennheiser vyrábí širokou škálu mikrofonů vhodných pro nejrůznější situace i nejrůznější kameramany. Mikrofony řady MKE se upevňují přímo na kameru, například při interview. Kompaktní MKE 200 můžete upevnit i na pouzdro mobilu, MKE 400 na malou kameru nebo digitální zrcadlovku. MKE 600 je poloprofesionální typ pro střední kamery. Při profesionálních požadavcích velkých produkcí se používajií špičkové RF mikrofony MKH 416 nebo MKH 8060. Při natáčení stereofonního zvuku, zejména pro dialogy, je ideální MKE 440, zatímco pro filmový zvuk je vhodný profesionální MKH 418-S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redaktor může při natáčení reportáže použít drátový nebo bezdrátový ruční mikrofon. V klasickém drátovém provedení je možno si vybrat mezi speciálními reportážními typy MD 42 (snímá zvuk ze všech směrů včetně zvuků okolí) a MD 46 (snímá zvuk pouze ve směru mikrofonní hlavy, vhodný do hlučného prostředí). Při nižších nárocích na odolnost je vhodným mikrofonem např. kardioidní e 835 z řady evolution.

Mikrofon MD 42

 

 

 

 

 

 

 

V bezdrátovém provedení máte na výběr mezi ručním mikrofonem a "neviditelným" klopovým mikrofonem s kapesním vysílačem. Pokud potřebujete ruční bezdrátový mikrofon, tak bezdrátový set ew 135-P G4 je určitou obdobou "drátového" MD 46, protože také snímá pouze ve směru mikrofonu a potlačuje hluky okolí. Pokud potřebujete miniaturní mikrofon na límec redaktorky, máte na výběr bezdrátový set ew 112-P G4 (snímá zvuk ze všech stran) nebo ew 122-P G4 (snímá zvuk ve směru mikrofonu). V obou případech je miniaturní mikrofon spojen kabelem s kapesním vysílačem SK 100 G4, který vysílá signál do kamery, resp., do kamerového přijímače EK 100 G4, který je na kameře upevněn. Součástí všech setů jsou i kabely ke kameře a adaptér pro upevnění přijímače na kameru.

Kamerové bezdrátové sety ew G4

 

 

Kamerový přijímač, v tomto případě dva EK 100 G4 upevněné na profesionální kameře. Další možností je uchycení 1 nebo 2 přijímačů do sáněk na světlo pomocí adaptéru Rycote Hot Shoe Extension.

 

Kamerový přijímač EK 100 G3

 

 

Další typ bezdrátových mikrofonů, digitální AVX, je výhodný pro reportéra bez technických znalostí. Na rozdíl od ostatních bezdrátových systémů nevyžaduje téměř žádnou obsluhu, většina funkcí je plně automatické, včetně vyhledání vhodné přenosové frekvence a zajištění bezporuchového přenosu i při místním rušení. Díky miniaturnímu přijímači je AVX vhodný i pro digitální zrcadlovky nebo malé kamery, při použítí velkých profesionálních kamer je možno přijímač uchytit přímo do vstupního konektoru bez použití jakýchkoliv držáků.

Ruční vysílaš AVX-SKM, kapesní vysílač AVX-SK a kamerový přijímač AVX-EKP

Přijímač AVX na kameře

 

 

Nejvyšší profesionální řada analogových mikroportů - 3000/5000. V kameře je instalován diverzitní přijímač EK 3241 (u kamer, které nejsou vybaveny šachtou pro instalaci přijímače, se vloží do pouzdra GA 3041-C a uchytí na kameru). Pod držákem světla je položen ruční vysílač/mikrofon SKM 5200-II. Vysílač i přijímač je určen pro nejvyšší nároky a snese i velice nešetrné zacházení (viz škrábance na vysílači, vzniklé opakovaným pádem, nebo zohýbané antény přijímače s utrženými koncovkami a chybějícím krytem anténního konektoru - nicméně bezdrátový systém bez problému funguje :-)

 

Přijímač EK 3241 s vysílačem SKM 5200-II

 

Nejmodernější variantou profesionálního kamerového přijímače je digitální dvoukanálový EK 6042 . Spolupracuje se všemi typy analogových vysílačů Sennheiser i s digitálními D 6000 a D 9000.

 

Digitální přijímač EK 6042

 
 
 
PŘIHLÁŠENÍ: login:
Sennheiser Czech Republic & Slovakia Sennheiser.cz Youtube