Nová řada sluchátek pro profesionální monitoring zahrnuje tři modely pod označením HD8 DJ, HD7 DJ a HD6 MIX. Náš kolega, DJ Mist, otestoval v praxi nejvyšší model v této sérii, tedy HD8 DJ: „Jakožto dlouholetý uživatel legendárních HD 25 jsem byl zvědav, jaká vylepšení nám DJ´s může nová řada sluchátek nabídnout.
 Prvním dojmem, kterým na mě HD8 DJ zapůsobily, je skutečně poctivá konstrukce a celková robustnost provedení. HD8 DJ mají propracovaný design hlavového mostu, který je vyztužen ocelovým páskem a otočné mušle sluchátek umožňují natočení tak, aby bylo možno monitorovat zvuk jedním uchem. Protože úhel otočení obou mušlí je až 210°, je možno sluchátka pohodlně složit a tím zmenšit jejich objem při přepravě a také, při samotném vystoupení, monitorovat zvuk jedním uchem ze sluchátek a druhým uchem z odposlechové reprosoustavy. Dalším pozitivem v designu je měkký materiál náušníků, které zcela obklopí ušní boltce, čímž se eliminují otlaky při delším nošení.

V balení jsou přiloženy hned dva kabely, jeden spirálový („telefonní šňůra“) a druhý rovný, který je vyztužen kevlarem. Konektor je rovný, s pozlaceným jackem 3,5 mm a šroubovací redukcí na 6,3 mm. Zde bych osobně raději uvítal úhlové ( 90°) provedení, protože hudební kluby jsou častěji vybaveny pulty se sluchátkovým výstupem na horní straně a rovný jack, navíc s našroubovanou redukcí, může trochu překážet v  pohybu od mixpultu ke gramofonu, CD přehrávači, nebo kontroleru, ale je to je věc názoru a osobních preferencí. Nutno ale uznat, že samotný konektor s gravírovaným logem Sennheiser  i jeho napojení na kabel vypadají velmi odolně.  Na opačném konci, tedy u samotných sluchátkových mušlí, je kabel zakončen také konektorem a je dokonce možno zvolit, zda bude zapojen do levého, nebo pravého sluchátka, samozřejmě se zachováním stereo signálu. To je docela užitečná vychytávka.

Nyní k samotnému zvuku. HD8 DJ disponují širokým frekvenční m rozsahem (8 – 30.000,- Hz) a schopností hrát dostatečně nahlas bez zkreslení.  Sluchátka mají také díky uzavřené konstrukci a velkým náušníkům výborné pasivní  odtlumení od okolního hluku, a to jednoznačně lepší, než v tomto směru chválené HD 25. Stejně tak HD8 DJ kralují v přednesu nízkých frekvencí, tedy basů. Nekoná se však žádné nepříjemné dunění nebo jejich agresivní zvýraznění, ale o příjemné čitelné basy, samozřejmě v závislosti na kvalitě zdrojového signálu.

Celkově mám z těchto sluchátek dobrý dojem, dle mého názoru se po boku HD 25 zařadily k tomu nejlepšímu, co lze v současnosti k DJ monitoringu pořídit. Tomu odpovídá prodejní cena, která je stanovena na 9.350,- Kč s DPH. Alternativou může být model HD7 DJ, který je cenově příznivější, ale zvukově velmi podobný. Liší se totiž pouze detaily, jako například odlišným zpracováním sluchátkových mušlí a jiným materiálem otočného kloubu. V nabídce je ještě třetí model této řady, HD6 Mix, který je však určen pro studiovou práci a díky impedanci 150 Ohm (HD 8 DJ, HD 7 DJ mají impedanci 95 Ohm) nemusí být jejich maximální hlasitost při použití v hlučném prostředí hudebního klubu dostatečná.“

Subjektivní porovnání všech modelů může každý zájemce učinit sám, buď v předváděcí místnosti autorizovaného zastoupení značky Sennheiser, firmy Panter spol. s r.o., nebo u certifikovaných prodejců Sennheiser.
 

 
 
 
PŘIHLÁŠENÍ: login:
Sennheiser Czech Republic & Slovakia Sennheiser.cz Youtube