Hygiena a mikrofony

 

 

Jak čistit mikrofony?

Na základě informací o nutné dezinfekci pro zabránění šíření koronaviru (ale i jiných chorob) se možná zajímáte o to, jak co nejlépe vyčistit svůj mikrofon, kapesní vysílač nebo jinou část Vašeho vybavení. Jelikož nejsme virologové, nebudeme nabízet 100% lékařsky ověřené způsoby jak dokonale dezinfikovat elektronické přístroje. Chtěli bychom ale poskytnout funkční řešení pro ochranu Vás i Vašeho okolí. Věříme, že Vám tyto informace pomohou zacházet s Vaším technickým vybavením bezpečně, Pokud máte další otázky, rádi Vám poradíme v našem servisním středisku.

 

Může se virus šířit přes mikrofon?

Když mluvíme nebo zpíváme, šíříme s vydechovaným vzduchem do prostoru drobné kapičky slin. Tyto kapičky se zachytávají na koši mikrofonu nebo uvnitř na vnitřní větrné ochraně, zejména při zpěvu přímo na mikrofon (close-miking). Usazené kapičky sice zůstávají na mikrofonu, ale při dotyku rtů nebo ruky se mohou přenést na jiného moderátora nebo zpěváka. Pokud obsahují vir, jsou příčinou nákazy další osoby. Tento přenos může proběhnout i během čištění nebo manipulace s mikrofonem, pokud nevěnujete dostatečnou pozornost hygienickým zásadám. Pokud se tedy dotýkáte mikrofonu, který byl bezprostředně předtím používán, můžete se skutečně nakazit.



Igelitový sáček jako jednorázový obal?

Někteří uživatelé obalují celý mikrofon nebo koš igelitovým nebo mikrotenovým sáčkem, bez ohledu na následnou změnu akustického projevu (nižší úroveň basů a výšek, změna směrové charakteristiky). Šetří se tím práce při čištění mikrofonu a je to jednoduchý způsob ochrany umělce před nákazou. Musíte ale použít co nejtenčí, nešustící materiál a ponechat kolem mikrofonní kapsle dostatek vzduchu (nenapínat sáček těsně na mikrofon). Při tomto způsobu ochrany musíte sáček měnit po každém použití a zachovávat přísná hygienická pravidla. Materiál sáčku je pevnější než větrná ochrana mikrofonu a vzniká riziko odlétávání kapiček z jeho povrchu. Snímejte proto sáček velice opatrně, nejlépe jej obracejte naruby. Při výměně noste roušku nebo respirátor, ochranné brýle a dvoje rukavice - vnější pár po výměně sáčku vyhoďte i se sáčkem.

 

Jak nejlépe dezinfikovat povrch mikrofonu?

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje proti koronaviru dezinfekční prostředky na bázi alkoholu.Odmontujte kovový koš mikrofonu a očistěte jej pomocí štětečku namočeného v izopropylalkoholu nebo etanolu. Tělo mikrofonu otřete jemným navlhčeným hadříkem. Nepoužívejte jiné čistítící prostředky ani drsné tkaniny které mohou poškrábat povrch mikrofonu.

Během výstupních testů kvality se testuje povrch všech výrobků Sennheiser na působení etanolu a izopropylalkoholu, není ale možné zaručit naprostou odolnost povrchové úpravy proti různým typům dezinfekčních prostředků. Vyzkoušjte proto raději Vaši dezinfekci na malé části povrchu. Po provedení dezinfekce si pečlivě umyjte ruce abyste omezili riziko infekce.

 

Dezinfekce vysokou teplotou?

Větrné ochrany Sennheiser i Neumann jsou vyrobeny z polyuretanové pěny. Je to teplotně stálý materiál, který zachovává svoje vlastnosti při teplotách do 100 °C. Uvědomte si ale, že praní při teplotě 90°C vyvolává mechanické a chemické změny některých materiálů, například potištěných barevných log. Naproti tomu ruční vyprání větrné ochrany v teplé vodě s odmašťujícím čistícím přípravkem je účinné proti viru (poškodí jeho schránku) a přitom nezničí vyištěné logo. Pro čištění nepotištěných větrných ochran doporučujeme teplotu vody do 60°C.

Nedoporučujeme vystavovat elektronické díly - mikrofony, sluchátka, vysílače a přijímače - vysoké teplotě . Tato zařízení mají pracovní teplotu do 55°C a krátkodobě sice snesou i vyšší teplotu, ale tento způsob dezinfekce není příliš vhodný. Mnohem užitečnější je mýt si pravidelně ruce před a po každém použití mikrofonu.

 

 

 

 

1. Čistěte mikrofon před a po použití.

 

 

 

 

 

 

2. Zlepšete způsob ukládání mikrofonu

 

 

 

 

 

3. Doplňte si výměnné větrné ochrany, náušníky a chrániče mikrofonů a sluchátek.

 

 

 

 

 

 

4. Vyměňte opotřebované a rezavé koše mikrofonů.

 

 

 

 

 



5. Zvažte použití mikrofonní tyče.

 

 

 

 

 

 

 

A hlavně zůstaňte zdraví!

 

 
 
 
PŘIHLÁŠENÍ: login:
Sennheiser Czech Republic & Slovakia Sennheiser.cz Youtube