Který mikroport je pro mě vhodný?

 

Sennheiser vyrábí několik typových řad bezdrátových mikrofonů, přičemž z názvu ani ceny není na první pohled patrné, co vlastně mikroport umí a pro koho je vhodný. V tomto článku najdete, čím se jednotlivé řady liší a pro jaké účely jsou vhodné.

 

Analogový nebo digitální mikroport? Anebo spíše pásmo UHF nebo gigahertzové?

Všechny profesionální analogové i digitální mikroporty Sennheiser (mimo typu evolution wireless G4-1G8) pracují v pásmu UHF. Toto pásmo má výhodu v možnosti provozování mnoha přenosových kanálů (řádově desítky), z čehož vyplývá výhoda pro velká divadla, muzikály a hudební skupiny. Nevýhodou je přítomnost televizních kanálů DVB-T - je tedy nutné používat funkci vyhledání volných kanálů (Scan New List), která v pásmu vyhledá TV kanály a další rušivé frekvence a označí je jako nepoužitelné pro mikroport.

Systém evolution wireless G4-1G8 pracuje v bezlicenčním pásmu 1,8 GHz a z toho důvodu v celé Evropě nemůže být rušen TV ani jinými vysílači. V tomto pásmu je ale možné používat pouze jednotky přenosových kanálů a proto je ew G4-1G8 vhodný pro menší hudební skupiny nebo malá divadla.

Digitální systém XSw-D pracuje v bezlicenčním pásmu 2,4 GHz, není tedy rušen TV vysílači, ale může být citlivější na větší množství okolních zařízení, které používají WiFi a Bluetooth.
Pokročilé digitální systémy AVX i konferenční SLDW pracují v pásmu 1,9 GHz. Mají tedy podobné výhody i nevýhody jako ew G4-1G8. Na rozdíl od ew G4-1G8 nabízejí automatické vyhledání volného kanálu v reálném čase, kódování přenosu, automatické nastavení citlivosti mikrofonů a potlačení sykavek. Díky inteligentnímu vyhledávání pracovních i záložních kanálů zaručují bezproblémový provozu.

Mikroporty v přehledu jsou řazeny od základních typů pro malé kapely nebo konference až po nejvyšší řady pro velká divadla, muzikály a televizní pracoviště.

 

ANALOGOVÉ MIKROPORTY

 

XSwXS wireless

Mikroporty XSw jsou základní řadou bezdrátových mikrofonů, vhodnou na poloprofesionální nasazení, pro malá divadla, prezentace a začínající hudební skupiny. Dodávají se ve dvou typových řadách - XSw 1 pro základní nároky a XSw 2 pro poloprofesionální použití. Přijímače XSw 1 mají pevné antény uvnitř krytu a nejsou určené pro pevnou instalaci do racku. Mají jednoduché ovládání pomocí přepínání kanálů na čelním panelu. Přijímače XSw 2 mají vnější, odpojitelné antény s BNC konektorem, umožňují tedy připojení na anténní rozbočovače. Součástí balení setů jsou příchytky do racku. Přijímače se ovládají pomocí přehledného menu. Mikroporty XSw 1 mají 10 pevných kanálů, řady XSw 2 nabízí 960 možných frekvencí, doporučený počet kanálů v jednom pásmu je 12. Šířka pásma 24 MHz, VF výkon je 10 mW. Vysílače používají 2 AA baterie.

Přehled mikroportů XS wireless

 

 

 

 

evolution wireless G4ew 300 G4

Všeobecně řečeno, ew G4 je nástupce systému ew G3 a je s ním plně kompatibilní (většina funkcí je kompatibilní i s řadou ew G1/G2). Vysílače i kamerové přijímače používají 2 AA baterie nebo akumulátor BA 2015.

 

evolution wireless G4 - řada 100

Mikroporty ew 100 G4 jsou profesionální řadou, vhodnou pro jakékoliv náročné aplikace. Vyrábějí se ve variantách s klasickým stolním/rackovým přijímačem, varianty označené P mají miniaturní kamerový přijímač vhodný pro televizní štáby (ENG). Vysílače i přijímače mají odolné kovové pouzdro a nabíjecí kontakty, umožňující nabíjet akumulátory BA 2015 uvnitř vysílače. Mají 1680 možných frekvencí, doporučený počet kanálů v jednom pásmu je 12, šířka pásma 42 MHz, VF výkon je 30 mW.

 

evolution wireless G4-1G8

Jedná se o varianty mikroportů ew 100 G4 pracující v pásmu 1,8 GHz, které je vyhrazeno pouze pro použití bezdrátových mikrofonů ve většině států EU. Jsou vhodné pro menší divadla nebo hudební skupiny, které často účinkují v cizích zemích (typicky v EU) a nechtějí mít starosti s rušením signálu v místě konání akce. Jejich výhodou je prakticky nulové rušení od TV vysílačů i ostatních druhů VF signálu (LED projekční stěny, spínané zdroje PC apod.). Z důvodu odlišných fyzikálních vlastností signál v tomto pásmu již neprochází stěnami a z toho důvodu je systém ew G3-1G8 omezen působností v jednom prostoru, což může být výhodou při více akcích v těsném sousedství. Mikroporty ew 100 G4-1G8 mají 1500 možných frekvencí, doporučený počet kanálů je 12, VF výkon je omezený na 10 mW, což je nařízení regulátora (nižší výkon je kompenzován vyšším ziskem antén).

 

evolution wireless G4 - řada 300

Vyšší řada ew 300 G4 se liší větším displejem na přijímači s barevnou indikací chybových stavů. Ruční i kapesní vysílače řady 300 mají programovatelné tlačítko MUTE s funkcemi zapnuto / vypnuto / PTT (zapnuto při stisku) / PTM (vypnuto při stisku), jsou tedy ideální pro prezentace, kdy prezentující potřebuje sám ovládat aktivitu mikrofonu. Jsou samozřejmě vhodné i na zpěv. Přijímače je možné připojit na PC síť a ovládat přes počítač programem Sennheiser Wireless System Manager. Součástí balení jsou příchytky pro upevnění přijímačů do racku. Řada 300 má 2880 možných frekvencí, doporučený počet kanálů v jednom pásmu je 32, šířka pásma 72 MHz, VF výkon je 10/30/50 mW (nižší výkon je vhodný pro malé prostory s více přenosovými kanály). Systém je možné řídit a monitorovat v programu Wireless Systems Manager a aplikaci Control Cockpit.

 

evolution wireless G4 - řada 500

Nejvyšší řada ew 500 G4 má stejné technické parametry jako řada 300. Používá ale jiné mikrofonní hlavy i klopové mikrofony (špičkové typy 900 a MKE 2) a je tedy ideální pro zpěv a muzikály. Na rozdíl od řady 300 nemají vysílače programovatelné tlačítko MUTE. Díky vyššímu počtu kanálů v pásmu jsou mikroporty ew 500 G4 vhodné i pro větší divadla (cca 25 kanálů). Mají 2880 možných frekvencí, doporučený počet kanálů v jednom pásmu je 32, šířka pásma 72 MHz, VF výkon je 10/30/50 mW. Podobně jako u řady 100 jsou v nabídce i sety s miniaturním (kamerovým) přijímačem pro použití ve filmovém a televizním prostředí. Systém s rackovými přijímači je možné řídit a monitorovat v programu Wireless Systems Manager a aplikaci Control Cockpit.

Přehled mikroportů evolution wireless G4

 

 

 

DIGITÁLNÍ MIKROPORTY

 

XSw Digital

XSw-D

Bezdrátový systém XSw Digital využívá bezlicenční pásmo 2,4 GHz, které umožňuje použití v kterékoliv zemi bez nutnosti úhrady licenčních poplatků a bez problémů s rušením digitální televizí nebo mobilními telefony. XSw-D je vhodný pro začínající umělce nebo vlogery, kteří nepotřebují více než jeden či dva bezdrátové mikrofony. Systém si sám vyhledá a naladí vhodnou frekvenci, kterou si "hlídá" a v případě jejího ohrožení (zarušení cizím vysílačem) okamžitě přepne na náhradní. Tímto způsobem může zaručit bezproblémový provoz v pásmu 2,4 GHz, které je používáno i WiFi sítěmi. Bezdrátové sety XSw Digital se dodávají v mnoha variantách pro využití na pódiu či jevišti nebo pro reportážní účely ke kameře nebo fotoaparátu. Vysílače i přijímače mají tvar válečku s různými typy konektoru - jack 3,5mm, jack 6,3 mm nebo XLR (Canon). Vysílací výkon je 10 mW, maximální počet současně pracujících kanálů je 5. Vysílače a přijímače se napájejí pomocí vestavěných Li-Ion akumulátorů s výdrží 5 hodin,

Přehled mikroportů XSw Digital

 

 

 

 

evolution wireless Digitalew Digital

Bezdrátové mikrofony evolution wireless Digital, uvedené na trh v červnu 2021, jsou plně profesionálním systémem pro hudebníky i divadla. Pracují v osvědčeném pásmu UHF, vhodném pro provoz vícekanálových bezdrátových systémů. Díky nejnovější technologii a využití Bluetooth Low Energy (BLE) pro spojení vysílače s přijímačem můžete přímo z panelu přijímače nebo z mobilní aplikace Smart Assist ovládat i nastavení vysílače včetně citlivosti mikrofonu. Vysílací výkon 10 mW odpovídá po stránce pokrytí a dosahu úrovni 30 mW u analogových systémů ew G4. V jednom pásmu může najednou pracovat až 90 kanálů. Napájení vysílačů zajišťují 2 AA baterie s pracovní dobou 8 hodin nebo Li-Ion akumulátory BA 70, které vydrží až 12 hodin na jedno nabití.

Přehled mikroportů ew Digital

 

 

 

SLDW - SpeechLine Digital Wireless

SpeechLine Digital Wireless

Na rozdíl od ostatních bezdrátových mikrofonů je systém SLDW určený ideální výhradně pro prezentace a konference. Proto má odlišné vlastnosti, protože SLDW je optimalizovaný pro řečové pásmo, prioritou je tedy maximální srozumitelnost a možnost provozu ve velkých konferenčních centrech, kde se předpokládá obsazené pásmo 2,4 GHz (WiFi). Z toho důvodu pracuje SLDW na frekvenci 1,9 GHz, není tedy rušený bezdrátovými systémy v okolí pásma 2,4 GHz. Sám vyhledá a naladí vhodnou frekvenci, kterou si "hlídá" a v případě jejího ohrožení (zarušení cizím vysílačem) okamžitě přepne na náhradní. Ruční vysílače jsou plně kompatibilní se všemi mikrofonními hlavami série ew G4, můžete tedy použít 6 různých zvukových charakteristik podle potřeby (v setu se dodává vysílač s kondenzátorovou hlavou MME 865-1). Miniaturní kapesní vysílač SK-SLDW umožňuje práci se všemi hlavovými i klopovými mikrofony série ew G4 včetně nového hlavového mikrofonu SL HeadMic, vyráběného ve třech barevných variantách. Vysílací výkon je 10/100 mW podle regionu, maximální počet současně pracujících kanálů je 20/40. Vysílače se napájejí pomocí výkonných Li-Ion akumulátorů s výdrží 15 hodin (v případě potřeby je možné vysílače osadit pouzdry na 2 AA baterie),

Přehled mikroportů SLDW

 

 

 

AVX

AVX

Podobně jako ew D1 používá digitální bezdrátový systém AVX vyhrazené pásmo, v tomto případě 1,9 GHz, které umožňuje použití v kterékoliv zemi bez nutnosti úhrady licenčních poplatků a bez problémů s rušením digitální televizí nebo mobilními telefony. AVX byl vyvinut pro reportéry, kteří pracují sami a musí rychle zpracovat obraz i zvuk. Proto je AVX plně automatický - ihned po zapnutí si sám vyhledá a naladí vhodnou frekvenci, kterou si "hlídá" a v případě jejího ohrožení (zarušení cizím vysílačem) okamžitě přepne na náhradní. V nabídce jsou 3 sety - s ručním vysílačem/mikrofonem (AVX-835), s kapesním vysílačem a citlivým klopovým mikrofonem (AVX-ME2) a s kapesním vysílačem a špičkovým klopovým mikrofonem (AVX-MKE 2). Vysílací výkon je 100-250 mW podle regionu. Vysílače se napájejí pomocí 2 baterií AA nebo výkonnými Li-Ion akumulátory s výdrží 11 hodin, přijímač miniaturním Li-Ion akumulátorem s výdrží 4,5 hodiny a možností dobíjení pomocí USB za provozu.

Přehled mikroportů AVX

 

 

 

 

evolution wireless DXew DX

ew-DX je vyšší verze systému ew Digital a je s ním plně kompatibilní. Odlišuje se přítomností displejů na vysílačích, širším frekvenčním rozsahem (a z toho plynoucím větším počtem současně pracujících kanálů) a dvojkanálovými či čtyřkanálovými přijímači. Z těchto důvodů je zřejmé, že se jedná o vysoce profesionální systém, vhodný pro velká divadla, muzikály, hudební festivaly a televizní pracoviště. Pracují v osvědčeném pásmu UHF, vhodném pro provoz vícekanálových bezdrátových systémů. Díky nejnovější technologii a využití Bluetooth Low Energy (BLE) pro spojení vysílače s přijímačem můžete přímo z panelu přijímače nebo z mobilní aplikace Smart Assist ovládat i nastavení vysílače včetně citlivosti mikrofonu. Vysílací výkon 10 mW odpovídá po stránce pokrytí a dosahu úrovni 30 mW u analogových systémů ew G4. V jednom pásmu může najednou pracovat až 146, v režimu LQ i 293 kanálů. Napájení vysílačů zajišťují Li-Ion akumulátory BA 70 nebo 2 AA baterie s pracovní dobou 12/8 hodin. Systém je možné řídit a monitorovat v programu Wireless Systems Manager a aplikaci Control Cockpit.

Přehled mikroportů ew-DX

 

 

 

Řada D 6000Digital 6000

Digitální bezdrátový systém D 6000 vychází z vlajkové lodi D 9000, má ale větší flexibilitu použití. Využívá špičkový kodek SeDAC poskytující velkou dynamiku, minimální zpoždění a špičkovou kvalitu přenášeného signálu. D 6000 je vhodný pro velká divadla, televizní studia a velké koncertní agentury. Dvoukanálový přijímač EM 6000 s velikostí 19" 1U má výstupy signálu analogové (jack + XLR), digitální AES3 (XLR) a v provedení EM 6000 DAN ještě síťové rozhraní Dante. Kapesní vysílače s odolným konektorem LEMO 3-P jsou napájené Li-Ion akumulátorem nebo 3 AA bateriemi. Ruční vysílače SKM 6000 (Li-Ion nebo 2x AA baterie) podporují všechny mikrofoní hlavy včetně Neumann i Sennheiser ME 900x. Šířka pásma přijímače je 244 MHz, VF výkon vysílačů 50 mW. Přijímač indikuje úroveň LQI, neboli okamžitou kvalitu signálu. Na rozdíl od D 9000 pracuje systém D 6000 s běžnými anténními systémy řady Série 2000 (A/AD 3700). Systém je možné řídit a monitorovat v programu Wireless Systems Manager a aplikaci Control Cockpit.

Přehled mikroportů Digital 6000

 

 

 

Řada D 9000Digital 9000

D 9000 je nejvyšší řada mikroportů Sennheiser. Používá digitální modulaci bez jakékoliv komprese signálu, je tedy naprosto rovnocennou náhradou kvalitního mikrofonního kabelu. Z toho důvodu je možné bezdrátově přenášet i velice náročný signál, např. jazzovou hudbu. Celý systém je určen pro velké televizní společnosti a muzikálová divadla. Kapesní vysílače SK 9000 používají stejně jako řady 2000 a 3000/5000 miniaturní mikrofony s konektorem Lemo 3-pin, ruční vysílače SKM 9000 spolupracují se všemi 8 mikrofonními hlavami Série 2000. Speciálně pro D 9000 byly vyvinuty mikrofonní hlavy MD/ME 9000 se zcela novou konstrukcí uchycení kapsle, výrazně potlačující dotykové hluky. Osmikanálový přijímač EM 9046 má velkoplošný displej se zobrazením frekvenční analýzy pásma i zobrazením síly pole. Má vestavěný anténní rozbočovač a volitelné analogové i digitální výstupy. Šířka pásma je 328 MHz, VF výkon 10/50 mW. Vysílače používají 2 AA, resp. 3 AA baterie nebo Li-Ion akumulátory s přesnou indikací zbývajícího času. Systém je možné řídit a monitorovat v programu Wireless Systems Manager.

Přehled mikroportů Digital 9000

 

 

BEZDRÁTOVÝ ZPĚTNÝ ODPOSLECH - In-Ear Monitoring

 

evolution wireless IEM G4ew IEM G4

Stereofonní/dvoukanálový vysílač umožňuje odposlech 2 různých signálů s možností jejich výběru nebo vzájemného mixu uživatelem na kapesním přijímači. Vestavěný 5 pásmový ekvalizér na vysílači dovoluje nastavení frekvenčního průběhu signálu. Doplňkové funkce na přijímači, jako je nastavitelný limitér a zdůraznění výšek, umožňuje umělci individuální nastavení poslechu. K přijímači se dodávají sluchátka IE 4, samostatně se dodávají lepší typy IE 40 Pro, IE 60, IE 80 a HighEnd mezi IEM sluchátky, IE 800. Má 1680 možných frekvencí, doporučený počet kanálů v jednom pásmu je 16, šířka pásma 42 MHz, VF výkon je 10/30/50 mW. Systém je možné řídit a monitorovat v programu Wireless Systems Manager a aplikaci Control Cockpit..

 

 

 

Série 2000 IEM

Zpětný odposlech Série 2000 IEM má základní vlastnosti profesionální řady ew 300 IEM G3. Kromě lepších přenosových parametrů se liší provedením vysílačů, které mají rozměr 19" 1U pro vestavbu do racku, vysílače se dodávají v jedno a dvou kanálovém provedení. Série 2000 IEM má 3000 možných frekvencí, doporučený počet kanálů v jednom pásmu je 32, šířka pásma až 75 MHz, VF výkon je 10/30/50(100) mW. Systém je možné řídit a monitorovat v programu Wireless Systems Manager.

Série 2000 IEM

Přehled bezdrátových odposlechů IEM

 
 
 
PŘIHLÁŠENÍ: login:
Sennheiser Czech Republic & Slovakia Sennheiser.cz Youtube