Vhodné frekvence pro bezdrátové mikrofony a odposlechy

Jaké pásmo - UHF nebo gigahertz?

Jak uvádíme v článku o rozdílech mezi mikroporty Sennheiser, v současné době se pro práci profesionálních bezdrátových systémů používají dvě základní pásma - pro "velké systémy" pásmo UHF (470 - 790 MHz, od července 2020 pouze 470 - 694 MHz) a pro "malé systémy" pásma gigahertzová, jmenovitě 1,8 GHz, 1,9 GHz a 2,4 GHz.

Pásmo UHF

Vzhledem k rozdílnému způsobu šíření elektromagnetických vln je pásmo UHF vhodnější pro velké bezdrátové systémy, například velká divadla, muzikály, hudební festivaly. Výhodou tohoto pásma je možnost provozování desítek až stovek kanálů (např. při soutěži Eurovize 2014 běželo najednou 112 kanálů Digital 9000 a 38 kanálů bezdrátového odposlechu Série 2000 IEM). Další výhodou pásma UHF je možnost vysílání signálu skrz zeď a jiné pevné překážky. Nevýhodou je přítomnost vysílačů digitální televize (DVB-T/T) a z toho vyplývající nutnost se TV kanálům obloukem vyhnout. K tom slouží funkce Easy Setup / Scan New List, která prohledá celé pásmo přijímače a vyhledá volné kanály, které následně nabídne jako pracovní. Touto funkcí jsou vybaveny všechny přijímače Sennheiser. Pokud jste majiteli základních mikroportů XSw a ew 100 G3/G4, použijete pouze tuto funkci. Mikroporty vyšší třídy (ew 300/500 G3/G4, Série 2000, řada 3000/5000, Digital 6000/9000, ew-DX i bezdrátový odposlech ew 300 IEM G3/G4 a Série 2000 IEM) umí využít nabídku programu Sennheiser Wireless System Manager, který kromě řídících a monitorovacích funkcí zobrazuje graficky všechny obsazené kanály a umožňuje komfortnějším způsobem vybrat a přidělit vhodné kanály včetně náhradních. Nejnovější systém ew Digital umí najít vhodné frekvence pomocí funkce Scan na přijímači nebo přes mobilní aplikaci Smart Assist.

Pásmo gigahertzové

Gigahertzová pásma, 1,8 GHz, 1,9 GHz i 2,4 GHz, mají výhodu tzv. bezlicenčního pásma, což znamená, že užívání pásma není ničím omezeno. Pásma 1,8 a 1,9 GHz jsou vyhrazena pouze pro bezdrátové mikrofony a nemusíte se obávat žádného rušení (pásmo 1,8 GHz používá analogový bezdrátový systém ew G3/G4-1G8 a digitální ew Digital 1G8, v pásmu 1,9 GHz pracují digitální systémy AVX a SpeechLine Digital Wireless). Pásmo 2,4 GHz je využíváno i bezdrátovými počítačovými sítěmi (WiFi) a všemi zařízeními s technologií Bluetooth, proto mikroporty Sennheiser v tomto pásmu (digitální systém XSw Digital) používají sofistikovaný systém Auto Frequency Management, který neustále vyhledává volné frekvence a používá je k přenosu. Nevýhodou gigahertzových pásem je také obtížná prostupnost signálu skrz pevné překážky.

Výběr frekvencí pro UHF pásmo v ČR

V této tabulce najdete frekvenční rozsahy všech mikroportů Sennheiser a současné vysílače DVB-T/T2 ve velkých městech ČR:

Frekvence vysílačů DVB-T

 

Aktuální přehled všech vysílačů DVB-T najdete na stránkách Českého telekomunikačního úřadu.

Pro detailní plánování frekvencí slouží program WSM (Wireless Systems Manager), který je schopen prohledat celé VF pásmo, označit obsazené frekvence a navrhnout, případně automaticky nastavit, vhodné pracovní frekvence pro bezdrátové mikrofony. WSM spolupracuje se systémy Sennheiser evolution wireless 300/500 G3/G4, Série 2000 i řadami 3000/5000/D 6000/9000, přičemž umožňuje i označení pásem používaných bezdrátovými mikrofony jiných výrobců.

Výběr frekvencí pro UHF pásmo mimo území ČR

Volné frekvence pro ostatní státy si můžete najít na této stránce Sennheiser UK.

 

Máte dotaz ohledně frekvencí pro Váš mikroport? Pište na profi@sennheiser.cz

 
 
 
PŘIHLÁŠENÍ: login:
Sennheiser Czech Republic & Slovakia Sennheiser.cz Youtube